Ajutorul se acorda atunci cand este cerut explicit si are valoare cand este oferit exact atunci cand omul are nevoie! Un ajutor sanatos incurajeaza independenta si evolutia persoanei pe care o ajuti, pe cand un ajutor nesanatos il mentine pe celalalt in exact aceeasi situatie, dependent de tine, crezand ca nu are resursele necesare pentru a se descurca de unul singur.
Primul lucru care trebuie mentionat este ca a-i ajuta pe ceilalti nu este o datorie si nu este un act obligatoriu. Daca nu simti sa trebuie sa-i ajuti pe ceilalti foarte bine. Nu te mai stresa. Inseamna ca ai altceva de facut. E foarte posibil ca indirect, prin ceea ce realizezi in viata ta sa ajuti pe foarte multi chiar daca nu ai intentionat acest lucru.
Poate prin ceea ce creezi, inventezi, manifesti esti de folos altora. Asa ca nu te stresa să îi ajuți pe ceilalți în mod direct dacă nu simți acest lucru. Chiar și cel mai egoist om dacă își manifestă potențialul în mod constructiv este de ajutor celorlalți.
Prin educație, mulți sunt forțați să-i ajute pe ceilalți deși nu e în natura lor. Acest lucru generează frustrări uriașe persoanei și o face să intre într-un mod de salvator agresiv.
Totodată, dorința de a ajuta variază în timp. Pe interior există un proces permanent de schimbare și transformare iar fiecare nouă zi aduce o nouă percepție și stare. Poți avea o perioadă în care să simți să fii de folos iar pe urmă să nu te mai intereseze de ceilalți. Este perfect normal. Sunt ciclurile naturale care ne influențează.
În continuare aș dori să schițez câteva idei principale legate de tema ajutorului. Dacă nu poți ajuta atunci nu fi distructiv, taci și ascultă. Nu te băga. Cel mai adesea se întâmplă situația în care cineva vine către tine și ți se destăinuie, îți spune ce are pe suflet fără a-ți cere părerea. Tendința noastră este de a-l ajuta, de a-i oferi un sfat pentru că interpretăm greșit reacția lui. Omul respectiv poate vrea doar să fie ascultat.
Poate el știe exact ce are de făcut și discutând cu tine el își pune ordine în gânduri și emoții. Vrei să-i oferi un sfat: întreabă-l ”Îmi permiți să-ți ofer un sfat?”. Dacă îți răspunde pozitiv poți să-i oferi sfatul. Dacă te refuză sau te ignoră atunci păstrează-ți propriile păreri.
Similar și cu toate acțiunile pe care le putem întreprinde prin care îi putem ajuta pe ceilalți. Cere permisiunea de a interveni. Este extrem de important aceste lucru deoarece intervenind fără aprobare este o violare a unui spațiu personal, o încălcare a liberului arbitru și poate duce la o complicare inutilă a vieții amândurora. Atunci când intervii fără a ți se cere explicit ajutorul acționezi ca un agresor chiar dacă intențiile tale sunt curate. Poate nu este rolul tău să intervii în acel moment. Poate persoana respectivă trebuie să învețe să ceară ajutor. Oferindu-i acel presupus ajutor tu nu-l ajuți ci dimpotrivă.
Ajută doar dacă o poți face, dacă ești în stare
Atunci când cineva îți cere ajutorul nu este obligatoriu să răspunzi da. Ai de ales. Întotdeauna ai de ales. Cineva ajunge într-un punct critic nu în mod accidental, din întâmplare. Acel moment critic este rezultatul a numeroase decizii incorecte, comportamente și atitudine greșite. Nu ești tu responsabil pentru tot ceea ce a trăit individul respectiv până atunci.
Poți refuza să ajuți chiar dacă dorești să ajuți dar nu te pricepi. Și este indicat să refuzi să ajuți atunci când habar nu ai cum să o faci. Intenția nu este suficientă. Trebuie să ai și puterea de a ajuta. Este ca atunci când cineva te întreabă pe stradă cum se poate ajunge într-un loc. Tu vrei să-l ajuți dar nu știi clar unde este locul. Ideal ar fi să spui ”Îmi pare rău dar nu te pot ajuta”. Dar dacă îți dai cu părerea și îi spui să meargă într-o direcție îl vei încurca și mai mult.
Dacă eu merg pe stradă și un om pică în fața mea tot ce pot face este să sun la 112. Nu mă apuc să fac pe medicul sau să-i ofer primul ajutor fiindcă nu mă pricep. Sunt șanse mari să-i fac mai mult rău. Nu trebuie să ne fie teamă să spunem ”Îmi pare rău dar nu te pot ajuta!”. Deseori îi faci un bine persoanei pentru că astfel nu va pierde timpul cu tine, nu vei deveni un obstacol pentru el și se va duce acolo unde poate fi ajutat. A știi când nu ești în stare să ajuți și a acționa ca atare este un mare lucru. Este un indiciu al unui nivel ridicat de maturitate și putere personală.
Ajută așa cum are omul nevoie nu cum vrei tu
Vrei să ajuți, ți se cere explicit ajutorul și ai resursele și puterea de a o face. Foarte bine. Acum este important să ajuți așa cum își dorește persoana nu cum vrei tu. Dacă nu ajuți așa cum ți se cere, celălalt nu-l va percepe ca ajutor, îl va refuza și acest lucru se va întoarce împotriva ta.
Atunci când îți oferi suportul și identifici o soluție mai bună decât cea a persoanei respective discut-o cu el. Prezintă-i alternativa și lasă-l să aleagă. Dar nu condiționa ajutorul oferit de soluția aleasă.
Te ajut, nici o problemă. Dar uite, o altă variantă. Ce zici?.
Piholog – Diana Nemes
Evită să acționezi conform planului și ideilor tale – excepție fac situațiile în care ți se dă mână liberă. Dar în majoritatea cazurilor, ajutorul este destul de explicit și clar. Chiar dacă l-ai putea ajuta mult mai bine e posibil ca persoana să nu fie pregătită pentru o astfel de soluție. Și ca urmare, nu o poate înțelege și accepta.
Cel mai adesea acest tip de abordare greșită, a ajuta așa cum crezi tu mai bine, se întâmplă în relațiile bazate pe autoritate: părinți versus copii, șefi vs subalterni etc. Cel care se află într-o poziție de putere crede că știe mai bine ce are nevoie celălalt. Soluția oferită generează mai multe probleme și complică întreaga situație.
A ajuta pe celălalt înseamnă uneori a a acționa diferit de cum ești obișnuit. Un lucru destul de dificil de realizat. Este o mare provocare pentru fiecare din noi să ajutăm așa cum e nevoie nu cum ne este nouă confortabi.